Nieuwsbericht

Opening feestweek 2021!

23 september 2021

Vandaag 23 september is de aftrap voor de Feestweek 2021 gegeven in Floralis. Een klein gezelschap waaronder het bestuur, de burgemeester en wethouders en een aantal commissieleden was getuige van de overdracht van de harddraverijvlag door voorzitter Tom Rooijakkers aan burgemeester Lies Spruit. Vanaf vrijdag zal deze vlag weer voor het gemeentehuis wapperen ten teken van de feestweek.

Dit jaar was al vroeg besloten om een aantal evenementen te schrappen, zoals onder andere Lisse Draaft Door en de Taptoe. Reden hiervoor was de onzekerheid over inkomsten en natuurlijk de situatie rond Covid. Uiteindelijk staan er toch 50 evenementen op het programma.
Wel was daar de wens om zo mogelijk de kermis en de draverij in het dorp te houden. Voor de kermis kwam al eerder zekerheid, maar afgelopen maandag gaf de veiligheidsregio dan ook de zegen voor de draverij op de Heereweg. De draverij en de kermis zijn toch een bindende factor in Lisse. Jong en oud komt bij elkaar en maakt plezier. Dit en het feit dat de draverij al bijna 150 jaar in Lisse een begrip is, heeft ertoe geleid dat de draverij wordt opgenomen als Cultureel erfgoed. De officiële ondertekening hiervan volgt later deze week.

Na het overdragen van de vlag had onze burgemeester ook nog een paar leuke feitjes hieromtrent. In de archieven van Vereniging Oud Lisse was te lezen dat alhoewel de HDV oud is, de kermis in Lisse nog ouder is. Uit de geschriften van 1845 bleek dat een mislukte oogst toch niet de reden was om de kermis af te lasten. In 1846 kwam weer de vraag om de kermis af te schaffen. Door geestelijken dit keer, maar zij kregen gelukkig voor de toenmalige inwoners geen voet aan de grond. Het was een cholera-epidemie die in 1849 toch roet in het eten gooide en de kermis werd voor het eerst afgelast. In 1853 ging de kermis ondanks wederom cholera uitbraak toch door. Vermaak moest doorgaan en was goed voor de moraal. Historie repeat itself.

Het boekje geeft een goede indicatie van de feestweek, maar er waren toch wel aardig wat last minute wijzigingen. Kijkt u goed op de website of FB voor de allerlaatste informatie. Voor een aantal evenementen is een QR code of een negatief testbewijs noodzakelijk.

De burgemeester sloot af met “ alles komt goed” , en dat motto houden we erin.
We gaan ervoor, en wij wensen u veel plezier in de feestweek!

Sponsoring

Bekijk hier alle sponsor mogelijkheden!

Word lid

Word lid van onze fantastische vereniging!