Nieuwsbericht

Toelichting feestweek 2021

23 september 2021

 
Beste mensen.

We krijgen positieve reacties dat we toch een feestweek kunnen organiseren. Veel mensen hebben zin in een week gezelligheid en saamhorigheid.

Er zijn ook vragen over de feestweek Lisse. Dat is met de recente verandering van regels begrijpelijk en geven daarom graag wat toelichting.

Kortebaandraverij. Alleen vergunning met QR-Code

De Harddraverijvereniging Lisse e.o. heeft van de gemeente Lisse vergunning gekregen om de feestweek Lisse te organiseren onder voorbehoud van een aantal voorwaarden.

Dat is o.a. het volgen van de landelijke richtlijnen voor toegangscontrole met behulp van de QR-code. Dit is van toepassing bij grote evenementen zoals  kortebaandravij en alle binnenruimtes met een horeca voorziening. Deze richtlijnen bepalen dat andere manieren van corona check niet zijn toegestaan.  Het gele boekje is dan ook geen geldig toegangsbewijs.

Zonder deze toegangscontrole hadden we GEEN VERGUNING gekregen voor het organiseren van de kortebaandraverij in Lisse. Voor een vrijwilligersorganisatie als de Harddraverijvereniging is het een enorme klus om dit allemaal te regelen. Maar een kortebaan in Lisse na een jaar afwezigheid willen we niet aan ons voorbij laten gaan. Dus zijn we met alle medewerkers aan de slag gegaan om dit prachtige evenement wel te organiseren.

Wij realiseren ons dat het voor sommige mensen lastig is om een QR-code te regelen. We roepen daarom de jongere generaties op om de mensen die hier wat meer moete mee hebben bij te helpen.

Vanaf zaterdag zijn deze regels van toepassing in heel Nederland, dus zeker niet alleen voor onze vereniging en onze evenementen. We zijn echter wel een van de eerste organisaties die hiermee te maken hebben.

In onderstaand artikel uit De Telegraaf (23-09-2021) staat een uitleg hoe je de QR-code kunt verkrijgen.

Waarom geen jaarmarkt met deze nieuwe regels?

Met de ‘oude’ regel was de jaarmarkt niet te organiseren. Het was niet mogelijk om de hele jaarmarkt te omheinen met hekken zodat het aantal bezoekers is te reguleren. Die voorbereiding zijn we toen niet gestart omdat het op dat moment onmogelijk was.  Zoals we allemaal weten zijn de nieuwe regels op 14 september gecommuniceerd en zijn de dagen daarna nodig geweest om de details uit te werken. Dit gaf ons onvoldoende voorbereidingstijd om de jaarmarkt alsnog te kunnen organiseren met de mensen en middelen die wij als vrijwilligersorganisatie beschikbaar hebben. Laten we volgend jaar extra genieten van een grootse jaarmarkt in Lisse.

Waarom wel een kermis en geen jaarmarkt?

In de ‘oude’ regels was het toegestaan om van de kermis een afgesloten terrein te maken door er hekken omheen te zetten. Op die manier zou je het aantal bezoekers kunnen reguleren tot een bepaald aantal bezoekers per vierkante meter. In tegenstelling tot de jaarmarkt zagen wij hiervoor wel mogelijkheden en zijn met de voorbereiding gestart.  Dat we nu de kermis kunnen doen zonder deze hekken is alleen maar makkelijker voor ons als organisatie.

Meerdere evenementen al afgelast voor de uitkomsten van de nieuwe regels.

In de voorbereiding van de feestweek hebben we van meerdere evenementen de voorbereidingen moeten stoppen. Dit zijn evenementen die heel veel voorbereidingstijd vragen of flinke kosten met zich meebrengen. In die periode was het te onzekere of en wanneer er een moment zou komen wanneer de regel versoepeld zouden worden. In de horeca gelegenheden was op dat moment nog geen enkel evenement toegestaan. Dit risico vonden wij als vereniging onverantwoord. De evenementen die hierdoor geen doorgang hebben kunnen vinden zijn o.a. :  Het openingsconcert, het paviljoen, Bloed zweet en tranen, vaartocht gehandicapten, Taptoe, Wielerronde, Jaarmarkt, Najaarsfeestloop, Bierpongen, enz.

Veel plezier met de Feestweek Lisse.

Onderstaand het artikel uit de Telegraaf met een toelichting voor het verkrijgen van de QR-Code.

Bron; De Telegraaf 23-09-2021

AMSTERDAM – Wie vanaf zaterdag 25 september een hapje wil gaan eten in een restaurant of weer eens een theater gaat bezoek zal een geldig coronatoegangsbewijs moeten laten zien. De invoering van de coronapas leidt in Nederland tot veel onduidelijkheid. De Telegraaf beantwoordt de meest gestelde vragen.

Hoe krijg ik een QR-code?

Of je nu volledig gevaccineerd, negatief getest of recent hersteld bent van corona: de makkelijkste manier is om de CoronaCheck-app te downloaden. In de app maak je een keuze uit het soort bewijs dat je wilt ophalen. Voor een vaccinatie- en testbewijs moet je inloggen met je DigiD. Om een bewijs van je negatieve test naar een code te vertalen, moet je de ophaalcode gebruiken die je per sms of email van de testlocatie ontvangen hebt. Daarbij wordt ook nog onderscheid gemaakt tussen een Nederlandse en een internationale code. De internationale code krijg je direct nadat je volledig gevaccineerd bent, de Nederlandse pas twee weken na je laatste prik.

Ik heb geen smartphone. Kan ik toch een QR-code krijgen?

Via de computer kan je een QR-code aanmaken om te printen. Daarvoor ga je naar de CoronaCheck-website en gebruik je je DigiD (bij vaccinatie of herstel) of ophaalcode (bij negatieve test) om de QR-code aan te maken.

Hoe lang blijft mijn QR-code geldig na vaccinatie?

Vooralsnog is de code onbeperkt geldig. Pas als zou blijken dat een extra prik cruciaal is om een hoge bescherming te houden, ligt het voor de hand dat hierin verandering komt. Heb je dus eenmaal een code verkregen door vaccinatie dan kan die niet worden ingetrokken.

Ik ben negatief getest: hoe lang is mijn QR-code geldig?

Een Nederlands testbewijs is geldig tot 24 uur na het moment van testen. Dan kun je dezelfde code steeds laten scannen. Het ministerie van Volksgezondheid waarschuwt wel dat een door de GGD afgenomen test veelal niet binnen 24 uur na afname beschikbaar is in de CoronaCheck-app. Via Testen voor Toegang is dat gegarandeerd het geval.

Ik heb onlangs corona gehad: hoe lang geeft mij dat toegang zonder vaccinatie of test?

Een herstelbewijs is geldig vanaf 11 dagen na de positieve test en blijft dat tot 180 dagen, ongeveer een half jaar dus.

Vanaf welke leeftijd moet je een QR-code laten zien?

Het tonen van een coronatoegangsbewijs is verplicht vanaf 13 jaar. Vanaf 14 jaar moeten ondernemers daarnaast naar een ID vragen. Door de eerste letter van de voornaam, achternaam, geboortedag en geboortejaar te vergelijken met de via de QR-code verkregen gegevens kan voorkomen worden dat mensen de code van iemand anders gebruiken om toch binnen te kunnen komen.

Ik heb een groen vinkje in de app, maar heb vandaag een kuchje. Kan de cafébaas mij weigeren?

Het uitgangspunt blijft dat wie corona gerelateerde klachten heeft, thuis blijft en zich laat testen. De cafébaas uit dit voorbeeld dient te vragen of je klachten hebt. Als je dat erkent, mag hij je weigeren.

Kan ik eigenlijk nog wel iets als ik geen QR-code heb?

Een bezoekje aan het terras nog altijd mogelijk, evenals toegang tot musea en sportscholen- en verenigingen. Daarnaast kun je zonder code naar de winkels en geldt voor kerken en uitvaartcentrum eveneens een uitzondering.

Hoe lang blijft de QR-code in het openbare leven gelden?

Het kabinet wil rond 1 november een besluit nemen over de toekomst van de coronapas, stelden demissionair premier Rutte en De Jonge vorige week tijdens hun persconferentie. ,,Het is niet de bedoeling dat de coronatoegangspas een eigen pagina op Wikipedia krijgt”, zei Rutte.

Bron; De Telegraaf 23-09-2021

Sponsoring

Bekijk hier alle sponsor mogelijkheden!

Word lid

Word lid van onze fantastische vereniging!